Aycan AYTORE

18 Nis 20182 dk.

En Erkeninden Seçim

En son güncellendiği tarih: 23 Oca 2022

Bahçeli işareti verdiğinde herhalde herkesin aklına gelendi; Karar kesin, erken seçime gidiyoruz.

Yine de bir umut, bakarsın sağduyu galebe çalardı kimbilir.

Bahçeli ile Cumhurbaşkanının görüşmesinden erken seçim daha da erkene alınarak ilan edildi: 24 Haziran seçim günü.

Görünüşe bakılırsa seçmenden başka da kimse şaşırmadı. Muhalefette özgüven tavan yapmış: " Hodri Meydan," diyor. Sanki kararı onlara da danışıp almışlar.

Sokakta herkes: "Bu İYİ PARTİye bir tuzak" diyordu. Oysa onlar da sonuçtan memnundu sanki. 10 Haziran'dan sonraki her seçime girebiliriz, oldu açıklamaları. Aralık 2017'de genel kurul yapmışlardı, 6 ay süreç gerekiyorsa yeterdi. Ne var ki Nisan 2018'deki olağanüstü kurul baz alınırsa?..

Şimdilik yorumlu.

Başbakan benzer içerikli soruya "YSK bilir kimlerin seçime katılabileceğini," derken aynı bilinmezi dile getiriyordu ya da çok iyi bildiğini...

Bana kalırsa... Saklayacak değilim, oldum olalı bayılırım seçimlere, o atmosfere, heyecana, hele olmayacağını bile bile umuda...

Erken seçim çoğu kez yıpranan iktidara karşı muhalefetin istediğidir. Ender olarak gücüne güvenen iktidarların da erken seçim istediği görülmüştür: Ecevit'in gücünün doruğundayken erken seçim isteyip bir daha belini doğrultamadığı 70'li yılları anımsayanlar bilir. Ama yine BAHÇELİ'nin çağrısıyla başlayıp BAHÇELİ ve partisi MHP'nin de baraj altı kaldığı 2002 seçimlerini herkes bilir.

Bu kez tersi oldu.

Öyle ya mecliste ezici çoğunluk sende, bunun yanında sana sınırsız destek sunan bir parti, ortağın da var. Afrin'de başarılı oldun. Başbelası terör ülke içindeki ivmesini önceki yıllara göre ciddi olarak kaybetti.15 Temmuz kalkışmasının failleri büyük oranda ayıklandı. Yine de OHAL gibi bir desteğin hala sürüyor. Gelecekteki adayların, cumhurbaşkanın, bakanların zaten şimdi de o rollerde...

O zaman iktidar, daha iyisini elde edemeyeceğini bile bile erken seçim niye evet dedi?

Sahi niye?

Ekonomi görünür ve birinci etken... Her durumda ülkeyi bir devalüasyon bekliyor gibi. Ama seçim bunu nasıl engelleyecek? Yeni kadrolar, yeni bir bilinç gerekli. Sense yapabileceğini yaptın, yapıyorsun da... Gelecek kadroların şu anda görev yapanlar olmayacak mı? O zaman ne, nasıl değişecek?

Haziran sonrasında Türkiye'nin altından petrol çıkacağına dair fal mı bakıldı?

Yine de ben bunda bir hayır görmeye çalışıyorum.

Eğer bu İYİ PARTİden duyulan endişeyle apartopar daha da önceye çekilmiş bir karar değilse ERKEN SEÇİM doğru bir karardır, diye düşünüyorum.

Belki iyi niyet, belki çaresizliğin saflığı... Ne var ki şu sözü de yabana atmamalı:

Bu ülke bu üslup ve tarzla bir buçuk yıl daha sürecek bir seçim atmosferini hiçbir yönlü kaldıramazdı.

90
3