Koronadan Temize Çıktık
top of page

Koronadan Temize Çıktık


-Koronalı Hayatın Günlüğü-2-






29 MART 2020 Pazar: Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut’a telefon ederek hatırını sordum. Prof Ahmet Saltık ve Tekirdağ’dan Hasan Akarsu ile de telefonlaştım. Korona salgını ile ilgili kaygılar artıyor. Bir kentten diğerine gitmek için valiliklerden özel izin almak gerekiyor. Sokaklar daha da ıssızlaştı. Büyük çoğunluk evlere kapandı. Sigara sayısı üçe çıktı!


30 MART 20120 Pazartesi: Bugün Kızıldere katliamının 40. Yılı. “Ertan Öleli 40 Yıl Oldu” başlıklı bir notumu facebookta paylaştım. Gece yarısına kadar 600 beğeni, 55 paylaşım, 179 yorum aldı. Akrabalardan beşi de Ertan’ı unutmadıklarını anlatan paylaşımlarda bulundular. Samsun’dan Cemil Baskın aradı. Atakum Belediyesi’nin Kurtuluş Savaşı Gençliği’ni basmaları mümkün olmayacakmış. Trabzonlular Derneğinden basmak istemişler ama salgın nedeniyle onlarla da bağlantı kopmuş. Baskın hazırlamak istediği Akpınar Köy Enstitüsü ile ilgili kitap için benden belge yardımı istedi. Bazı yayınlardan söz ettim. Hüsamettin Yaylaçiçeği Ordu’dan, Fahrettin Gencay İzmit’ten aradılar. İlkokul Öğretmenim Kâzım Genç de Samsun’dan aradı. Kalp ameliyatı geçirdiğini söyledi. Sigara sayısı beşe çıktı, maalesef! Koronadan ölenlerin sayısı da 169’e çıktı.


31 MART 2010 Salı: Koronadan ölenlerin sayısı 2.014’ü buldu! Sayı katlanarak artıyor. Gazete tirajları geçen hafta 100.000 düşmüştü, bu hafta 189.000 daha düşmüş. Yeğenim Sabri, Cizre’den Kemal Cingü, Siirt’ten Cindi Eren’le görüştüm. İstanbul’da köylüm Mehmet Dik’le de uzun bir görüşme yaptım.


1 NİSAN 2020 Çarşamba: Sağlık Bakanı Koronadan ölenlerin sayısının 277’e çıktığını açıkladı. Virüs, bütün illere bulaşmış! En büyük hasta grubu 8.000’in üzerindeki sayı ile İstanbul. Sinirler geriliyor. Bu hastalık başlayalı beri Türkiye’de 18 kadın cinayeti işlenmiş. Çin’de boşanmalar yüzde 25 artmış. İtalya, İspanya, ABD yanıyor! Erdoğan’ın Belediyelerin yardım toplamasını yasaklaması üzerine, Kurtuluş Savaşı’nda Hilali Ahmer’in açtığı yardım kampanyalarını anlatan bir yazı hazırladım. İbrahim Belek öğretmenimin hatırını sordum. Çanakkale’den Ahmet Erdoğdu telefon etti. Türk Tarih Tezi hakkında görüşlerimi sordu. Yeni çıkan bazı kitaplar hakkında bilgi verdi. Gözlerim yorgun…


2 NİSAN 2020 Perşembe: Salgın karşısında millî seferberlik gerektiğini anlatan ve Hükümetin CHP’nin yönetimindeki belediyelerin yardım toplamasına engel olan tutumunu “Bari Engel Olmayın” yazımda anlattım. 1921’de İstanbul’da cephe için açılan yardım kampanyasını örnek verdim. Akademisyen Ümit Polat telefon ederek gelecek yıl 1921 Maarif Kongresi’nin 100. yılı nedeniyle bir etkinlik düzenlenmesi niyetlerini anlattı ve bu konuda görüşümü sordu. Bütün bildiklerimi ve ulaşabildiğim kaynakları “1921 Maarif Kongresi” kitabımda anlattığımı söyledim. Bugün 79 kişi daha ölmüş ve ölü sayısı 356’ya çıkmış. Saptanan hasta sayısı ise 18.135.


3 NİSAN 2010 Cuma: Ölü sayısı 425’e çıktı. Yeni bir takım önlemler ilan edildi. 65 yaş üstündekiler gibi 20 yaşın altındakilere de sokağa çıkma yasağı ve 31 kente araç giriş çıkış yasağı getirildi. Erdoğan’ın, açtığı yardım kampanyasını Atatürk’ün Tekâlif-i Milliye’sine benzetmesi karşısında dayanamadım ve bu ikisinin farklarını anlatan bir yazı hazırlayarak paylaştım. Ayhan’ın Güney Doğu Asya ülkelerindeki gezi izlenimlerini anlatan Çiçekler Ülkesi kitabımı bitirdim. Emre “Ateşim var!” deyip duruyor. Ateşini ölçmek için evdeki dereceyi arayıp buldum fakat elimden düşerek kırıldı!


4 NİSAN 2020 Cumartesi: Altunbilekler’e telefonla yaptığımız siparişi gene Büyükşehir’in görevlendirdiği bir kurye getirdi. Onun poşetleri kapıda teslim ederken fotoğrafını çekerek paylaştım. Hem bu fotoğraf hem de Tekâlif-i Milliye ile Erdoğan’ın kampanyası arasındaki farkları anlatan yazım çok ilgi gördü ve görmeye devam ediyor. Okul arkadaşım Ahmet Kaban’a telefon ettim. Ben onu İstanbul’da biliyordum. Yasak başlamadan önce İstanbul’dan kaçarak kapağı köye atmış. İzmit’ten Ahmet Öztürk aradı. Sigara orucunu bozdum sayılır. Ölüm sayısı 501’e yükseldi.


5 NİSAN 2020 Pazar: Emre “Ateşim var!” diyor. Şenal tanıdığı doktorları harekete geçirmiş. Hastaneye gitmesi öneriliyor ama bu da sakıncalı. Literatür Yayınları sahibi Kenan Kocatürk’le konuştum. Yayınlar durmuş. İleri Köy Peşinde kitabımın yayımı tehlikeye girmiş. Hayırlısı olsun! Atanur Güneysu ve Ayhan aradı. Aynur Yılmaz ve öğretmen okulundan öğretmenim Nursel Gürler (Köristan) ile görüştüm.


6 NİSAN 2020 Pazartesi: Emre’nin “Ateşim var” şikâyeti üzerine Şenal ve benim de ağız ve burundan sürüntü aldılar. Gece yarısından sonra gelen mesajda tahlillerin negatif çıktığı belirtildi. Rahat bir nefes aldık. Bankamatik kartımı verdiğim Emre, en yakın bankamatikten 3.000 kira çekerek getirdi. Akrabalardan beşi ile telefonlaştık. Köydeki yeğenim Selin, sıkılmış, İstanbul’daki işine dönmek istiyormuş. Onu vazgeçirmeye çalıştım.


7 NİSAN 2020 Salı: Şırnak’tan Osman Yeren aradı ve yardımların partizanca dağıtıldığından yakındı. Bugün sadece yedi sigara ile yetindim! Dersim’in Kayıp Kızları’nı okuyorum. İçim eriyor.


8 NİSAN 2020 Çarşamba: Bugün 87 kişi daha öldü. Hasta sayısı 38.226’ya çıktı! Yoğun bakımda 1.492 kişi yatıyor! İyileşenlerin tamamı ise 1.846. Kurtuluş Savaşı’ndaki dayanışmaya örnek olarak “Yamalı Gömlek” yazımı paylaştım. Bacaklarım açılsın diye bahçede birkaç kez dolandım. Küçük elma ve armut ağaçlarım çiçek açtı. Kiraz tomurcukları patlamak üzere. Emre ile zarları ve pulları ilaçlayarak tavla oynadık. (28 Mayıs 2020)


zekisarihan.com

--

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
1/3
bottom of page