RÜZGAR GİBİ GEÇTİ
Neden sonra birbirinin farkında olan keçi kadar inatçı bir çiftin aşk hikayesi üzerine kurulu film Amerikan tarihine de ilginç göndermeler yaparken, aşk tarihine de geçen bir repliğe evsahipliği yapacaktır:
"Aşkını ilan eden Scarlett’e Rhett Butler kayıtsız bir yüz ifadesiyle şu meşhur sözlerisi söyler ve arkasını dönüp gider; "Frankly My Dear, I Dont Give a Damn!… "
(Açıkcası Canım, Umurumda Değil!)
4 milyon dolarlık bütçeye sahip film gösterime girdiği yıl 10 dalda Oscar ödülü almıştır. Rekor, 1959’da yapılan ve 11 OSCAR kazanan Benhur filmine kadar kırılamayacaktır.
1947, 1954, 1961, 1967, 1971, 1974, 1989, ve 1998 yıllarında yeniden gösterime girer.
Beyazperdeye ilk çıktığında 4 yıl vizyonda kalacaktır.
Hattie McDaniel en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü kazanan ilk siyahi oyuncu olur.
418.053 kelimelik dev bir romandan hikayeleştirilir.
Scarlett, 400 aktris arasından seçilir. Bunlardan 19 tanesine ekran testleri yapılır.
Vivien Leigh, Clark Gable’ı “ağzı kokuyor” diyerek eleştirecektir.
Irkçılık “Alt sınıflara, özellikle karalara karşı sert olmalısın.” sözleri ile tavan yapar.
Rüzgar Gibi Geçti Oscarlı filmlerin en uzundur.
Film normal süresiyle 234, ek sahnelerin eklendiği DVD’de 238 dakikadır.
Filmin IMDB puanı 8.2’dir.
Sinema tarihinin en bilinen repliklerinden birisi de filmde işlenen sorunlu aşk hikayesi ile karşımıza çıkar.
Rhett Butler’in Scarlett’e son sözü olan bu replikte Scarlett, Rhett’i sevdigini nihayet anlamış ve son bir koşuyla yetişerek itiraf etmiştir. Fakat çok geçtir.
Aşkını ilan eden Scarlett’e Rhett Butler kayıtsız bir yüz ifadesiyle şu meşhur sözlerisi söyler ve arkasını dönüp gider; Frankly My Dear, I Dont Give a Damn!… (Açıkcası Canım, Umurumda Değil!)
Film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazanmıştır. Eniyi filmler listesinde 100 film arasında 4. sıradadır.
Güneyli güzel Scarlett OHara'nın üç evliliğini, iç savaş ve Güneyin yeniden inşaa edilmesi sürecinde zenginlikten fakirliğe düşüşünü, sonra yeniden zenginliğe kavuşmasını anlatan film, Margaret Mitchellin klasik eserinden sinemaya uyarlanmış olup yapımcı David O. Selznickin en başarılı eseri kabul edilmiştir..
Bir trajik aşk dörtgeninin fonunda, Kuzey-Güney Savaşı ve Güney'in yeniden yapılandırılması, Atlanta'nın yanışı, yaralı Güney eyaletleri federasyonu üyeleri ile dolu tarlalar da kullanılmıştır. Titizlikle hazırlanmış sahneler, gün batımı görüntüleri, dramatik ve romantik müzik, trajik savaşı somut hale getirmek için kullanılan güney halk şarkıları, nükteli diyaloglarla Rüzgâr Gibi Geçti, sinema tarihindeki büyük epik dramlardan biri olarak kabul edilir.
Film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazanmıştır.
Zamanında Türkiye sinemalarında da gösterime girmiş, defalarca televizyonlarda oynamıştır.
Amerikan Film Enstitüsü'nün hazırladığı tüm zamanların En İyi Filmleri listesinde (AFI'nın 100 Yılı... 100 Film) dördüncü sıradadır. Zamanında tüm dünyada toplam 400.176.459$ hasılat yapmış olup[1] enflasyona göre düzenlenen tabloya göre film tüm zamanların en çok gişe hasılatı yapan filmidir[2]
SEÇİM ve DÜZENLEME: Şenol YAZICI
Comentarios