BURSA ve ÖYKÜ
top of page

BURSA ve ÖYKÜ

Güncelleme tarihi: 22 Oca 2022


Bursa, gerçekten tarihsel ve ekinsel yapısıyla bir birikim kentidir. Emeğin yoğunlaşmış yapısıyla da apayrı bir kenttir Bursa!.. Böyledir ama sözlüklerde, kitaplarda öykünün tanımında yer alan “gerçek ve düşsel olayları yazılı ve sözlü biçimde geliştirip anlatmaya çok uygun olan bu kentin yaratıcı gücü ne yazık ki kentten insana, insandan yazıya dökülmemiş, istenilen öykü birikimi de gerçekleşememiş, öykü, gelişme ve oluşum ortamını bulamamıştır. Nedeni de oldukça açıktır, yaratılma ve yayımlanma ortamından yoksun kalmış, onun için de gelişme olanağı olmamıştır. Ne zamana dek sürmüştür bu?.. Kentin, yazın gelişiminde “dergi” denilen, sanatı yeşerten, sanatçıyı yazmaya özendiren, isteklendiren dergilerin güncelleşmesine dek uzamıştır bu!.. çok açık bir dille söylersek, ne yazık ki bu tıkanıklık 1990 yılına dek varmış, yeni bir sanat dergisi olan Biçem’e dek de sürmüştür… Ardından da birbirini izleyen sanat dergileri doğmuş, gelişmiş, sonra da batmıştır…Bu dergiler içinde en soluklusu yetmiş iki sayıyla Yeni Biçem olmuştur. Bu arada Düşlem yazın yaşamına başlamış, o da yirmi dört sayılık bir ömürden sonra yazın yaşamından çekilmiştir. Bu dergilerin ardından Bursa Defteri’yle Akatalpa gelir gündeme.


Bütün bu dergilerden sonra 2002 Kasım-Aralık ilk sayısıyla edebiyatçı / yazar Şenol Yazıcı’nın Kimse-Siz dergisi çıkar karşımıza!.. Bir yıl, beş sayı yayın yaşamını sürdüren Kimse-Siz, yine yeni ürün sahiplerinin ilk yazılarının yayınlandığı büyük boyutlu bir dergi niteliğine ulaşır. Bursa yeni yazarlar kazanır, yazın yaşamına değişik bir yazın havası getirir…Sonra yine durgunlaşır Bursa yazın havası. Ta ki 2006 Yılbaşına kadar. Yeni büyük boyutlu bir dergi gelir Bursa’ya: maviADA. Sahipliğini ve yayın yönetmenliğini Şenol Yazıcı’nın yaptığı dergi düzyazı ağırlıklıdır ve ulusal çapta dağıtılacaktır.


Bu arada kentimiz yazınının gelişiminde büyük emek sahibi olan Yılmaz Akkılıç’ı, Nahit Kayabaşı’nı, Ramis Dara’yı, Şenol Yazıcı’yı anmadan geçemeyiz. Onların emeklerinin Bursa yazınının gelişimine önemli katkıları olmuştur, kentin sanat yönünden gelişimini onurlandırmışlardır!.. Biçem’in, Düşlem’in, Kimse-Siz’in yayınlarını durdurmaları kentimiz yazını için gerçekten büyük kayıp olmuştur!..


Bir kez tohum atıldı mı, ölümleri yeni doğumlar izler. Mart 2002’de dıştan bakıldığında bir okul dergisi izlenimi veren, gerçekte pek çok Bursalı sanatçıyı günyüzüne çıkaran, tanınmış sanatçılarla sıcak bir iletişim kuran ve yaşamı yalnızca on bir sayı süren Yansımalar dergisini de anmadan geçemeyiz. Sahipliğini Yıldırım İlçesi Milli Eğitim Müdürü Zeki Baştürk’ün üstlendiği ama, sanat yükünü Şaban Akbaba ve Yusuf Yağdıran’ın üstlendiği bu alçakgönüllü dergimiz de görevini büyük bir içtenlikle yerine getirmiş, sanat yönünden pek çok gencin, öğretmenin, sanatçı dostların ilk ürünlerinin yer almasını sağlamıştır.

Şimdi ulusal çapta yayına başlayan ülkenin bir çok ünlü kaleminden de destek alan Şenol YAZICI’nın sahipliğini ve yayın yönetmenliğini yaptığı maviADA bu anlamda Bursa için beklenmedik sevindirici bir sürpriz olmuştur. Büyük boyutlu elli iki sayfalık düz yazıya ağırlık veren dergi, yazanların, dışa açılması, ulusal kültür sanat ortamında okurlarıyla buluşması için yeni bir umut olmuştur.


Bu arada Bursa basın dünyamızın bu yöndeki katkılarını da unutamayız doğrusu… Basınımızın çabalarının ayrı bir yeri vardır sanatçıların gönlünde…


Şunu da imlemek gerekir ki öykü söz konusu olunca gencecik yaşında yitirmiş olduğumuz Yücel Balku’yu, Şenol Yazıcı’nın gerçekçi öykücülüğünü, Nadir Gezer’i, çocuk öykücüsü Şaban Akbaba’yı, ikibinli yıllarda aramıza katılan Kemal Selçuk’u belirtmek gerek.


Bursa sanat dünyasında bütün bu gelişmeler olurken, öykü dünyasında bir yeri olan Yücel Bayku’nun Öykü Atölyesi gelir gündeme. Kitabevi’nin sahibi Dilek Çelebi’nin desteği ve yardımıyla yaşama geçen bu atölye Bayku’nun zamansız kaybıyla bir süre ara verdiyse de, Nahit Kayabaşı ve Kemal Selçuk’un katılımıyla işlevini sürdürdü. Olay gazetesinin çıkardığı Bursa’da Yaşam adlı derginin editörlüğünü yapan Kayabaşı, belli bir aşamayı geçen beş adayın öykülerini dergide yayımlar. Onların önünü açar, ilk öykülerinin yayımlanma mutluluğuna kavuşturur onları... Böylece bu beş öykücümüz de Bursalı öykücüler kervanına katılıverirler...


Öyküleriyle umut veren bu arkadaşlar şunlardır:


“Yeşil Şehre Dönüş” öyküsünün yazarı daha önce adını anmış olduğumuz Nursel Aras’tır... Yayınlanan yapıtının adı da “Kara Üzüm Salkımı Hüzünle”…


“Kiraz Mevsiminde” öyküsünün yazarı Aysel Karaca’dır. Ayrıca bu yazarımızın Yansımalar dergisinde denemeleri yayınlanmıştır.


“Gezgin’in Aşkı” adlı öykünün yazarı Pelin Yılmaz’dır. Onun ilk sanat denemelerini Bursa Sanat, Bursa Life, Yaşama Sanatı, dergilerinde fotoğraf yazılarıyla tanıdığımız yazar, Bursa Defteri’yle Akatalpa’da da denemeleriyle, Yaşama Sanatı’nda da öyküleriyle çıkar okurun karşısına.


“Binbir Bursa Masalları” adlı öykünün yazarı da Beyza Ersoy’dur. İlk yazıları “Kimse-Siz” dergisinde yer almıştır. Adı geçen dergide üç şiiri yayımlanır, Yansımalar’da da bir öyküsü ...


Yitik Şehir” adlı öykünün yazarı Serap Yenilmez’dir.


Esra Ersoy. “Mutlu Yaz” öyküsüyle Yaşar Nabi Öykü yarışmasında dikkate değer bir öykücü olarak değerlendirilir.


Bursa’nın daha nice öykücü ve öykü dostlarına kavuşması dilek ve umudunda olacağız.


*

*

26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

DEĞİŞİM

1/3
bottom of page