Zeliha AYDOĞMUŞ

2 Haz 20211 dk.

Yayınlanan Son Eserleri ile Franz Kafka

Franz Kafka'nın 1924 yılında tüberkülozdan ölmeden önce arkadaşı Max Brod’a yakmak üzere bıraktığı eserler; 1907 tarihli Ülkede Düğün Hazırlıkları öyküsünün üç taslak versiyonu, İbranice çalıştığı not defteri, 1909 yıllarından kalma otobiyografik el yazmaları, 1911 yılında İsviçre’ye, İtalya’ya ve Fransa’ya yaptığı seyahatlerin notlarıyla Max ve Sophie Brod’a yazmış olduğu mektuplar ve kendi çizimleri bulunmakta.

Max Brod tarafından 1939 yılında İsrail’e getirilen koleksiyon, önce Brod’un sekreteri Esther Hoffe’a sonra kızları Eva Hoffe ile Ruth Wiesler’a miras yoluyla geçmişti.

İsrail Ulusal Kütüphanesi Max Brod'un Franz Kafka'ya ait bu koleksiyonun kütüphaneye verilmesini vasiyet ettiğini iddia ederek mirasçılara dava açmış, uzun yıllar süren mahkemeler 2016 yılında karara bağlanmıştır. Verilen karar sonucunda sözü edilen eserlerin sahipliği İsrail Ulusal Kütüphanesine bırakılmıştır.

Eserler İsrail Ulusal Kütüphanesi tarafından uzun soluklu bir restorasyon ve dijitalleştirme çalışması yapıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde internet üzerinden yayınladı.

Albert Camus'un ''Korku Çağı yok olana dek güncelliğini koruyacaktır.'' dediği yazar; Franz Kafka...

3 Temmuz 1883'te orta sınıf bir Yahudi ailesinin ilk çocuğu olarak Prag'da dünyaya gelen Franz Kafka, 20. yüzyılın ve modern Alman edebiyatının önde gelen yazarlarındandır. Yaşamı boyunca pek tanınmayan Kafka, yakın arkadaşı Max Brod'a verdiği vasiyetinde tüm yazdıklarının imha edilmesini rica etmişti. Fakat Max Brod, Kafka'nın Viyana'da ölümünün ardından aksi yönde hareket ederek elindeki eserleri yayınlamaya başlamıştır.

Eserlerinden özellikle dilimize Değişim ya da Dönüşüm adıyla çevrilen romanında 20. yüzyılın sanayi sonrası Batı toplumunun açmazını, içine düştüğü yalnızlık ve yabancılaşma sürecini başarılı bir şekilde gözlemleyerek kaleme almıştır.

Hayatı baştan kaybedilmiş bir savaş olarak gören Kafka, ne yazık ki henüz kırk bir yaşındayken 3 Haziran 1924'te verem hastalığından yaşamını yitirdi.

*

DERLEME

    370
    3