Salah Birsel

14 Tem 20202 dk.

Ben Bir Futbolcuyum Altı Okka

En son güncellendiği tarih: 12 Oca 2022

Bende yaşayanlar, yaşadıklarım, yaşattıklarımdır. Tonikasını yitirmemiş anılarla düşer kalkarım. Özlediğim birini enseleyince de hemen kale vuruşlarımı kullanırım. Kendime de altı yönden aferin çekerim. Sizin anlayacağınız, benim kovaladığım futbol topları iyi resim verir. Tam aut olacakken birden geriye döner herkese kılıç savurur.

Anılarım bana göz aydınlığı sunmak için çokluk ellerinden geleni yapar. İşe yaramayan, boğazıma sarılan kişilerin ve de olayların gıcırını büker. Diyeceğim Salâh Beyin kendini şaşırıp ne işleyeceğini bilemez bir duruma düşmesinden korkarlar.

Ah ah ben hay haylar, vay vaylar içinde ömür tükettim. Benim gönülzadelerim hep şapkalı elifle dolaşmışlardır. Bir renkleri kanarya sarısı ise, bir renkleri yeşil papağandır. Onlara dokununca kendimi de bulmuş olurum. Yani tirfiriyimdir, parlak kırmızıyımdır artık. Belki de kehribar sarısı kesilmişimdir.

Lebbeyk, ben sadece gönülzadelerimi yaşatırım. Akşamları allanır, fırınlanmış beyaza dönerim. Baldudak sevgilimin de yanı başımda olmasına dikkat ede­rim. Öfke atına binerken, sevinirken, geceleyin yatakta düş görürken sahnemi yine o doldurur.

Özendiğim renklerden biri de portakaldır. Yani barışa, insan sevgisine dörtnal koşarım.

Durun, durun krem, bej, fildişi gibi ışıklı renkleri de gönülzadelerimi de yanımdan ayırmam. Açık sarıya yönelmek istediğimde de turnagözünü kollarım.

Sıkıntı zamanlarımda da, inanmayacaksınız, maviye ve mora çelme takarım . Çünkü beni ancak onlar oyalar, onlar durgunlaştırır. Gök rengine göz kırpan tirşeye de hayır demem . Samur kaşlı resimleri de gündemden hiç indirmem.

Bunlar ince tüylü, çok yumuşak anılardır.

Kaşları kumral, gür ve kıpır kıpırdır. O zaman davulumu boynum asar, iki elimle onlara alkış tutarım. Ama hırtlambo ve farfaracı toplara, resimlere hiçbir yüz vermem Onlarla kendime şut çektiğim de olur.

Evet ben kalantor bir futbolcuyum .

Ocak 1997

*

SALAH BİRSEL:

1919'da Balıkesir'in Bandırma ilçesinde doğdu. 1999 yılında İstanbul'da yaşamını yitirdi. Ortaöğrenimi İzmir'de Saint Joseph Fransız Okulu ve İzmir Erkek Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. 2 yıl sonra aynı üniversitenin Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne geçti, 1948'de mezun oldu. 1943-1949 arasında İstanbul Nişantaşı Ortaokulu'nda Fransızca öğretmenliği, 1953-1956 arasında iş müfettişliği, 1956-1960 arasında Edebiyat Fakültesi Kütüphane Müdürlüğü, 1960-1973 arasında Türk Dil Kurumu Yayın Kolu Başkanlığı yaptı.

Özgün, alaycı, yeni deyim ve tamlamalarla zenginleştirdiği DENEMELER ve ŞİİRLER yazdı.

    100
    0